Brændeovne til sommerhus – hvad skal jeg vælge?

Hvilke ting er vigtige at tænke over, når du skal vælge brændeovn til dit sommerhus?

Brændeovn til sommerhuset

Lige nu går vi ind i de danske sommermåneder, hvilket betyder, at der åbnes op i sommerhuset. Brændeovne i sommerhuse er for mange familier lig med hygge, tradition og fællesskab - alt det som vi danskere sætter pris på.

Det er dog ikke kun i sommermånederne, at danske familier tager i sommerhus. Også om vinteren tager mange i sommerhus for at slippe væk fra hverdagen og storbyens stress og jag. Vinterhyggen bliver bestemt ikke mindre af at nyde en kold aften foran en knitrende brændeovn. Med den danske vinter er det dog vigtigt, at vi har mulighed for at opvarme sommerhuset hurtigt og effektivt, så det ikke tager over et døgn, før huset er varmt og dejligt, at befinde sig i. I Danmark er vi desuden så 'heldige', at have et vejr, som kan skifte fra den ene dag til den anden. Derfor kan vi ikke vide os sikre på, om vi kan være fri for også at opvarme sommerhuset med brændeovnen i sommermånederne.

Valg af brændeovn

Hvilken brændeovn skal man så vælge til sommerhuset? Det kommer helt an på ens behov, og hvor stort et sommerhus, brændeovnen skal opvarme. Vi anbefaler altid, at du åbner alle døre, når du kommer til dit sommerhus, så brændeovnen kan sprede varmen i alle rum. I dag er alle vores brændeovne konvektionsbrændeovne, hvilket betyder, at den sender varmen rundt i hele rummet i stedet for traditionelle ovne, som udsender strålevarme.

Noget af det vigtigste du skal sikre dig er, at du ikke kommer til at købe din brændeovn for stor. Så vil du nemlig ikke kunne skabe den rigtige temperatur i brændkammeret, hvilket betyder tilsodet rude og sort røg, som er til gene for dine naboer, skidt for miljøet og kræver oftere rengøring af brændeovnen. Brændeovnes størrelse måles i effekt. Jo større effekt des større et område kan brændeovnen opvarme. Vi anbefaler at du vælger en brændeovn med en nominel (gennemsnitlig) effekt på mellem 4-5 hvis dit sommerhus/det ønskede opvarmningsområde er mellem 30 – 100 m2.

Brændeovne i sommerhuset har flere fordele. Det er ikke kun den billigste form for opvarmning, men giver også et naturligt samlingspunkt, hvor familien kan snakke sammen, spise, spille spil og mange andre ting, i skæret af flammerne. Desværre står der i dag mange brændeovne i sommerhuse, som er over 20 år gamle, og de gamle ovne bærer et stort ansvar for luftforurening. Det anslås at der står ca. 70.000 brændeovne i danske sommerhuse, hvor ca. halvdelen heraf er over 20 år gamle. Dette skader ikke kun miljøet, men koster desuden sommerhusejere unødigt meget i brænde.

Fordele ved automatiske brændeovne.

Specielt i sommerhuse, kan det være meget fordelagtigt, at vælge en brændeovn med Automatik. Vi kender det nok alle sammen, at der i sommerhuset bliver fyret så hårdt op i brændeovnen, at man efterfølgende er nød til at åbne en dør eller et vindue, fordi det er blevet for varmt. Automatikken sikrer at brændeovnen aldrig afgiver mere end 300 grader varme, ved at justerer på luftindtaget. Dette giver et jævn temperatur, og sikrer at det bliver nemmere for dig at styre temperaturen i dit sommerhus. Samtidig kan du med automatiske brændeovne spare op til 40 % på træ.




Overvej en hybridovn - en mellemting mellem en brændeovn og en pilleovn

Selvom en brændeovn i sommerhuset kan være utrolig hyggelig og en uundværlig varmekilde, er der også den ulempe, at du kan møde frem til et meget koldt sommerhus, der skal bruge flere timer på at blive varmet op. Dette problem kan du nemt undgå ved, at investere i en hybridovn i stedet for en klassisk brændeovn. En hybridovn består nemlig af det bedste fra to varmekilder, nemlig en kombination af en pilleovn og en brændeovn. En hybridovn giver dig ikke kun muligheden for at fyre med både træpiller og brænde - på samme tid, men også muligheden for, at tænde op hjemmefra via app, så familien møder op til et perfekt opvarmet sommerhus. Se vores udvalg af de praktiske og funktionelle hybridovne fra Aduro her.

Eksempler på brændeovne til små sommerhuse - Se hvad vi anbefaler:

Eksempler på brændeovne til mellemstore og store sommerhuse - Se hvad vi anbefaler:

Har du spørgsmål eller er interesseret i at få et godt tilbud på brændeovn og evt. en ny skorsten, er du altid velkommen til at ringe på tlf. 97 22 55 40 eller skrive til os